Kanovaren 2018 (Rondje Leusden)

Kaart wordt geladen...

Dag/tijd
Data - 09/09/2018
10:00 - 16:00

Locatie
Kanocentrum Boerderij Berg


Kanovaren langs de Grebbelinie – Zondag 9 september van 10.00 tot circa 16.00 uur

Op zondag 9 september willen we weer een mooie kanotocht maken, dit keer in de omgeving van Leusden (vlakbij Amersfoort) waar we verschillende kano’s hebben gereserveerd bij Kanocentrum “Boerderij Berg”. De kanoroute loopt deels langs een historische liniedijk met oude bunkers en verdedigingswerken.

We varen een rondje, waarbij we het Valleikanaal en de Heiligenbergerbeek volgen.

Het Valleikanaal verzorgde de watertoevoer langs de Grebbelinie, welbekend uit de meidagen van 1940.
Ten oosten van de linie lag de laaggelegen Gelderse Vallei die gemakkelijk onder water gezet kon worden om vijanden tegen te houden.
Sluizen en restanten van forten, schansen, kazematten en andere verdedigingswerken zullen we onderweg op meerdere plaatsen tegenkomen. Tegenwoordig staat de zone ten noorden van Leusden bekend als de Schammer, een natuurgebied met als functie waterberging.

De slingerende Heiligenbergerbeek zorgt voor afvoer van te veel water en aanvoer van schoon water in de grachten van Amersfoort.
Langs deze beek liggen diverse landgoederen.

De route is 16 kilometer lang en kent een vijftal overstapplaatsen. De benodigde tijdsduur bedraagt 4 tot 6 uur. De tocht goed te volbrengen, ook voor wie slechts af en toe peddelt, want de kanoroute is bewegwijzerd en alle overstapplaatsen zijn voorzien van kanosteigers. Het overdragen van de kano’s vraagt overigens wel een behoorlijke inspanning.
Een bijzondere uitzondering daarop vormt de handbediende trekbak onder een brede verkeers-weg: de kano’s gaan onder het viaduct door, de kanoërs zelf steken voorzichtig de drukke weg over.

Voor een sfeerimpressie van de tocht, zie: https://www.youtube.com/watch?v=1qV21REudxg

Aanmelden voor 27 augustus i.v.m. het reserveren van de kano’s via de website van WV Solvent.

Een email sturen naar Göran Fredriksson (adres via ledenlijst of op aanvraag beschikbaar) of Nico Mulder (adres via ledenlijst of op aanvraag beschikbaar) kan ook. Hierbij aangeven of je een éénpersoons of tweepersoons kajak wil gebruiken, dan wel een driepersoons of vierpersoons canadese kano.

Zwemvesten en waterdichte tonnetjes kunnen ter plekke gehuurd worden.

Adres:

Kanocentrum Boerderij Berg

Langesteeg 2A

3831 RZ Leusden

 

Kosten:

 

De kosten voor deze activiteit bedragen slechts 5 Euro als je lid bent van WV Solvent, voor leden van de PV 10 Euro en voor introducees 15 Euro.

Kinderen tot 12 jaar die met hun ouders in een drie- of vierpersoons canadese kano meevaren mogen gratis deelnemen.

Aanmeldingen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.