Aankondiging kanovaren 2016

Kanovaren Wormer- en Jisperveld – Zaterdag 25 juni 10.00 – 15.00uur

Op zaterdag 25 juni willen we weer een mooie kanotocht maken, dit keer in Noord-Holland in het gebied van het Wormer- en Jisperveld.

Het Wormer- en Jisperveld is zo’n 2500 ha. groot. Het weidegebied heeft een gevarieerde plantengroei en is een belangrijk broedgebied voor allerlei soorten weide-, water- en moerasvogels. Het oorspronkelijk uitgestrekte veengebied is ongeveer vanaf het jaar 1000 is ontgonnen. Naast veeteelt was turfwinning eeuwenlang een belangrijke bron van inkomsten. Door het baggeren van het veen, de dalende bodem en door oeverafslag ging echter steeds meer land verloren. Er ontstonden ware “eilandrijken”. Het vee moest per boot vervoerd worden en het begrip “vaarboer” werd geboren. Ook vandaag de dag maken de boeren in het Wormer- en Jisperveld veelvuldig van vaartuigen gebruik om hun vee naar de graslanden te vervoeren.

We maken de tocht vanaf Kanocentrum Arjan Bloem, waar we rond 10.15 uur willen starten, in het naast gelegen Restaurant De Hofjes staat vanaf 10.00 uur de koffie klaar en kunnen we na afloop op het terras nog wat drinken. Zie hieronder voor de adressen.Onderweg komen we op diverse plaatsen een picknickplek tegen, ook is er halverwege de tocht in Jisp de mogelijkheid om op een terrasje wat te nuttigen (eigen kosten).

Er zijnverschillende kajaks (een- en tweepersoons) en drie- of vierpersoonskano’s (Canadese kano) beschikbaar.

 

In het gebied zijn vier kanoroutes uitgezet, in totaal 31 kilometer. Deze vier kanoroutes zijn beschreven in de Kanokaart Wormer- en Jisperveld; “Varen tussen honderden eilanden”. De routes zijn zowel afzonderlijk als in diverse combinaties te varen.

We willen de volgende twee routes combineren tot een mooie tocht van ca. 16 km (ca. 4 uur varen).
De Markenroute (blauw – 9 km) gaat door de Schaalsmeerpolder, het Zwet en de oevers van de Marken in Wormer.
De Baanakkersroute (rood – 8 km) voert je langs het oudste moerasbos van het Wormer- en Jisperveld.
Door deze twee routes aan elkaar te koppelen kunnen we een mooi rondje varen en weer bij het beginpunt uitkomen.

Rond 09.45 uur verzamelen bij Restaurant De Hofjes voor een kop koffie of thee (alvast parkeren bij Kanocentrum Arjan Bloem in Wormer).Aanvang activiteit 10.00 uur

Aanmelden voor18 juni i.v.m. het reserveren van de kano’s via de website van WV Solvent (klik op de datum in de kalender) of een email naar Geke Kajim of Nico Mulder.

Adressen:

Kanocentrum Arjan Bloem
Poelweg 1B
1531 MD Wormer

Telefoon: 075 621 8805

 

Restaurant De Hofjes

Poelweg 1

1531 MD Wormer

Telefoon: 075 888 2000

 

Kosten: de kosten voor deze activiteit bedragen € 5,00 per persoon voor leden (€ 15,- voor introducees).